"Yeşil beyaz en büyük Bursa..."

"Yeşil beyaz en büyük Bursa..."

Çağdaş Eğitim Kooperatifi 3 Mart Eğitim Kurumları, Bursaspor'un başarılı teknik direktörü Samet Aybaba'yı ağırladı. Öğrenciler, salonu "yeşil beyaz en büyük Bursa" tezahüratlarıyla inletti.

Konferans salonuna Bursaspor marşı ve tezahüratlar eşliğinde giren Aybaba, yaşamından kesitler paylaşan sunuyu izledikten sonra, futbol yaşamından teknik direktörlüğe uzanan süreci anlattı, spor ve eğitimin önemi üzerinde durdu, Türk futbolunun ve Fenerbahçe'nin yaşadığı sorunlar ile çözüm önerileri hakkında düşüncesini paylaştı.

Aybaba, öğrencilerden, çok çalışmalarını, kitap okumalarını, vatanı sevmelerini, ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve devrimlerine sahip çıkmalarını öğütledi.

Aybaba, konuşmasına, voleybolda üçüncü kez dünya şampiyonu olan VakıfBank bayan voleybol takımını kutlayarak başladı. Futbolun, voleyboldan çok daha farklı olduğunu, inanılmaz paralara ulaşan bir endüstriye dönüştüğüne işaret eden Aybaba, bu sektörün içinde yer almak ve başarılı olabilmek için altyapıya önem verilmesi gerektiğine dikkati çekti.

FUTBOLUN KANAYAN YARASI

Büyük sorunlarla boğuşan Türk futbolunun bugün tamamen yabancılardan oluştuğunu, maçlarda 100 golün 95'ini bu oyuncular tarafından atıldığının altını çizen Aybaba, "Bu, kanayan bir yaramızdır. Söylediklerimiz hiçbiri dikkate alınmıyor! Yönetimler, Federasyon olaya çok farklı bakıyor! Doğru planlama yapmadığımız, öze dönmediğimiz sürece futbolda bir yere gelmemiz mümkün değil" dedi.

Aybaba, bir öğrencinin, "Bursaspor'un şampiyonluk şansı ve sürecini" sorması üzerine, çok kötü birkaç sezon geçiren Bursaspor'un, yukarılarda şampiyonluk yarışında olması için üç yıllık süreye ihtiyaçları olduğunu bildirdi. Bunun çok iyi planladıklarını ifade eden Aybaba, şöyle devam etti:

"Çok sayıda birlikte olduğumuz genç arkadaşların takıma adaptasyonu önemli. Yapacağımız birkaç doğru ve kaliteli yabancı oyuncu transferi ile üç yıl içinde ya da beş yıllık süreçte bu takım, futbol kenti Bursa şampiyonluk potasında yer alır."

Aybaba, Türkiye'de birçok alanda olduğu gibi gençleri yönetme ve yönlendirme konusunda da çok ciddi sorunlar yaşandığının altını çizerek, eğitimde, sanatta, sporda çocukları eğitip geliştirmeden hiçbir yere varılamayacağını vurguladı.

ÇÖZÜMÜN ADRESİ ALTYAPI

"Altyapıya önem vermeden ülke futbolunun gelişmeyeceğinin" altını bir kez daha kalın harflerle çizen Aybaba, Türkiye'de 15 milyon genç nüfus, Almanya'da 3.5 milyon Türk nüfusu olduğunu, bu kadar az nüfustaki lisanslı sporcu sayısının bizden çok daha fazla olduğunu ifade etti.

Aybaba, "Biz doğru eğitemiyoruz, bu çocukları eğitecek hocaları yetiştirmiyoruz. Süreç doğru yönetilmediği için, yönlendirmeler de doğru olmuyor. Bu konuda hepimiz hatalıyız. Sadece futbolda değil, her alanda nitelikli insan yetiştirme konusunda sorun yaşıyoruz" diye konuştu.

Süper Lig'deki takımların durumlarına da değinen başarılı teknik direktör, beklenmeyen bir takımın şampiyon olabileceği gibi, beklenmeyen bir takımın da küme düşebileceğini savundu. Aybaba, en pahalı takım kuran kulüplerin bugün ciddi sorunlarla boğuştuğunu, her takımın her takımı yenebildiğini, ligin çok daha kaliteli olabilmesi on ya da on iki takımın şampiyonluk yarışı içerisinde olması gerektiğini savundu.

Söyleşisinde, "VAR" sistemine değinen teknik direktör Aybaba, bundan en çok Bursaspor'un etkilendiğini, deneyip görmeden bir şey söylemek için erken olduğunu ifade etti.

Yeşil beyazlı teknik adam, bir öğrencinin, "Ne olacak şu Fenerbahçe'nin hali?" sorusuna, Fenerbahçe'nin ülkenin önemli takımlarından biri olduğunu, Ali Koç'un da Fenerbahçe'nin de başarısız olmasını istemediğini vurguladı.

Etkinliğin sonunda Okul Müdürü Ayla Okumuş, Samet Aybaba'ya teşekkür etti, plaket takdim etti.

Solan çıkışı öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan teknik direktör çocukların imza isteklerini de karşılıksız bırakmadı.

Fotoğraflar