Türkiye'de kadın olmak!.

Sıradan ezberlerle, kısa mesajlarla ya da açıklamalarla...

Dağıtılan kırmızı karanfillerle...

Vitrin süsleriyle, indirimlerle, hediyelerle...

Yetindiğimiz  bir günün adı olmuş 8 Mart!.

 

Şüphesiz bunlar günün anlam ve önemi açısından bir şey ifade etse de uluslararası alanda yapılan bütün araştırmalar, ülkemizde "kadın olmayı" ürkütücü, üzücü ve hayli düşündürücü rakamlarla gözler önüne seriyor.

 

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF)  "Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu"na göre, 145 ülke arasında cinsiyet eşitliğinde 130. sırada olan Türkiye, "Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu"nda ise,  sağlıkta, siyaset ve eğitim alanlarında İran, Suriye ve Etiyopya'nın da gerisinde yer alıyor!10 kadından 4'ünün şiddet gördüğü bir ülkenin yüz kızartıcı tablosu!

 

Mustafa Kemal Atatürk ve kurduğu Cumhuriyet, kadına değer, eşitlik, özgürlük verdi, toplumun öncüsü yaptı; birçok ülke kadınlarından önce sosyal ve siyasal haklarla taçlandırdı.

 

Ne yazık ki günümüzde, Cumhuriyet'in tüm değerleriyle yıkıma uğratılmak istendiği bir süreçte, kadın haklarına saygıdan söz etmek olanaklı değildir.  Cumhuriyet ile kadına eşit yurttaş olarak verilen haklar yok edilmek üzeredir.

 

Cumhuriyet'in değerlerini ilke, Atatürk'ün, "Şunu anlamak lazımdır ki dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir"deyişini rehber edinenÇağdaş Eğitim Kooperatifi'nin kurum yöneticilerinin ve çalışanların yüzde 76'sını kadınlar oluşturmaktadır.

 

En önemlisi de Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin kız çocuklarının okutulmasına yönelik 15 yıldır sürdürmekte olduğu "Kır Çiçekleri Okusun Diye..." sosyal sorumluluk projesidir. Erken yaşta evlendirilerek hayalleri ellerinden alınan, eğitim olanağı sunulamayan kızlarımız için umudun adı olmuştur Çağdaş Eğitim Kooperatifi.

 

İnsan hakları evrensel bildirgesi ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan kadının insan haklarını tanımak, geliştirmek, kadına yönelik şiddeti önlemek siyasi iktidarların, devletlerin, toplumun ve hepimizin sorumluluğundadır.

 

Kadınlarımızı anladığımız, onlara saygı duyduğumuz, yaşam ve özgürlük hakkı başta olmak üzere sağlık, eğitim ve seçme, seçilme özgürlüklerini içselleştirip uygulamaya koyduğumuz ölçüde mutlu bir dünya kurmuş oluruz.

 

Kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı, özgürlüklerin kısıtlanmadığı, eşitliğin esas alındığı, Cumhuriyet'in kadınlarımıza verdiği haklarla taçlandığı, barış ve huzur içinde bir Türkiye umuduyla, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyoruz.

 

Çağdaş Eğitim Kooperatifi

Yönetim Kurulu