Sosyal kooperatifçiliğin "ÇEK"im merkezi

Sosyal kooperatifçiliğin  "ÇEK"im merkezi

Ticaret Bakanlığının Ankara'da 4 - 8 Aralık tarihleri arasında Ankara'da düzenlediği Kooperatifçilik Fuarında stant açan Çağdaş Eğitim Kooperatifi, siyasilerden bürokratlara, bilim insanlarından sivil toplum örgütleri temsilcileri ve eğitime gönül verenlere kadar çok sayıda kişinin ilgi odağı oldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekçan tarafından ATO Congresium'da açılan fuara, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda tarımsal ve kalkınma amaçlı irili ufaklı kooperatifler katıldı.

Fuarda, çok sayıdaki kadın kooperatiflerinin yanı sıra, Türkiye'nin "eğitim" alanında sosyal amaçlı ilk kooperatifi olması nedeniyle ÇEK standı ziyaretçi akınına uğradı.

ÇEK standının ilk konukları Esnaf Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan ile Genel Müdür Yardımcısı Alper Ekrem Bozkurt oldu.

Başkan Buğra Küçükkayalar, ziyaretlerden duyduğu mutluluğu dile getirdi, Erkan ve Bozkurt'u, Çağdaş Eğitim Kooperatifi tarafından 24 Aralık'ta Bursa'da düzenlenecek olan "Kooperatifler Çalıştayı"na davet etti.

Genel Müdür Erkan, ÇEK'in fuara katılmasından dolayı teşekkür etti, programının elvermesi halinde kendisinin, aksi bir durumda genel müdürlükten bir çalışanın Bursa'daki toplantıya katılabileceğini vurguladı.

Genel Müdür ve yardımcısının ardından ÇEK'in konuğu CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ile Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan oldu.

Başkan Küçükkayalar, Çağdaş Eğitim Kooperatifinin kuruluş amacı, felsefesi ve sosyal sorumluluk projeleri hakkında konukları bilgilendirdi, kurumu yerinde görmeleri ve incelemeleri amacıyla Bursa'ya davet etti.

Genel Başkan Yardımcısı Kaya da, Çağdaş Eğitim Kooperatifinden çok etkilendiklerini, projenin yaygınlaşması için destek vereceklerini, yapıyı görüp incelemeleri amacıyla Bursa'ya geleceklerini ifade etti.

Mersin Ticaret İl Müdürü Hacı Arif Yıldız ve Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz de standın konukları arasında yer aldı.

Yıldız, Çağdaş Eğitim Kooperatifini Mersin'den bildiğini, hiçbir önyargı ve siyasi düşünce içinde olmaksızın eğitim kooperatifçiliğinin öncüsü olan Çağdaş Eğitim Kooperatifine destek vereceklerini söyledi.

Başkan Küçükkayalar da, yaklaşımından dolayı Yıldız'a teşekkür etti. Mersin Çağdaş Eğitim Kooperatifinin bürokratik sorunların çözümünde Yıldız'dan destek rica eden Küçükkayalar, Yıldız'ı, Bursa'da yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirdi.

TOKGÖZ'DEN ÖVGÜ VE SİTEM

Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz ziyaretinde,  çalışmalarını yakından izlediği Türkiye'nin ilk sosyal amaçlı eğitim kooperatifi olan ÇEK'e her zaman destek vermeye hazır olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Çağdaş Eğitim Kooperatifinin yaptığı çalışmaları çok önemsiyoruz. Birlikte yapacağımız, yol alacağımız çok şey var. Üzülerek belirtmeliyim ki, bizler için övünç kaynağı ve ülkemize rol model olmuş bir yapı ile yeterince işbirliği içinde değiliz. Umarım bu fuar bir başlangıç olur. Her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim."

Buğra Küçükkayalar, yoğun bir tempo ile çalışırken bürokrasinin göz ardı edilmiş olabileceğini ifade ederek, bundan böyle açığı kapatarak, yoğun bir işbirliği içinde olunacağının sözünü verdi. Küçükkayalar, Müdür Tokgöz'ü, 24 Aralık'taki Çağdaş Eğitim Kooperatifi tarafından organize edilen "Sosyal Kooperatifçilik Çalıştayı"na davet etti.

ÇEK standında ağırlanan konuklardan biri de Tarım ve Köy İşleri ile Maliye eski Bakanı Lütfullah Kayaları oldu. Başkan Küçükkayalar, Bakan Kayalar'a, Çağdaş Eğitim Kooperatifinin çalışmalarını anlattı, yaşama geçirilmesi planlanan projeleri paylaştı.

Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Başkanı Muammer Niksarlı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in eşi Meral Seçer, Milli Eğitim Bakanlığı eski Genel Müdürü Ruhi Esirgen, ÇEK'in en uzaktaki -Kelkit- ortaklarından Coşkun Güven de ziyaretçiler arasındaydı.

Fuarın son günü ÇEK kurucularından ve eski Başkanlardan Korhan Durusoy, eski yöneticilerden Adnan Erdemir, Ankara Fen Lisesi mezunu arkadaşları ile birlikte ÇEK standını ziyaret etti.

Başkan Küçükkayalar, Çağdaş Eğitim Kooperatifinin yapısı, felsefesi ve hedefleri hakkında konukları bilgilendirdi, projenin yurt geneline yaygınlaşması konusunda desteklerini istedi.

"SOSYAL KOOPERATİFÇİLİK" ÇALIŞTAYI...

Öte yandan, fuar kapsamında Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğünce "Sosyal Kooperatifçilik" çalıştayı düzenlendi.

Genel Müdür Necmettin Erkan, ATO Congresium'da düzenlenen çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, "sosyal kooperatifçiliğin" sorunları ve önündeki yasal engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmayı çok önemsediklerini vurguladı.

Çalıştaydan çıkacak tespit ve öneriler doğrultusunda yasal düzenlemeler yapılacağının altını çizen Erkan, "Hedefimiz, sosyal kooperatifler önündeki engelleri kaldırarak yurt genelinde çoğalmalarını sağlamak" dedi.

ÇEK Kurumsal İletişim Sorumlusu Teoman Alper, çalıştaya, sosyal kooperatiflerin önündeki "mali", hukuki" ve "yapısal" sorunları ile çözüm önerilerini içeren bir rapor sundu.

Alper, Genel Müdürlüğe 1995 yılında ÇEK'in kuruluşunda "Eğitim Kooperatifçiliği" konusunda katkı sağlayan Çağdaş Eğitim Kooperatifinin, çeyrek asır sonra aynı katkıyı bu kez de "sosyal kooperatifçilik" konusunda verebileceğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mevzuattan kaynaklanan sorunlarımızın yanı sıra, birbirimiz arasında iletişim ağı da bulunmuyor. Sosyal kooperatifler tespit edilmeli, Genel Müdürlüğün web sitesinde yayınlanmalı. Bursa olarak 24 Aralık'ta bir çalıştay da biz düzenliyoruz. Buradadaki bir amacımız da iletişim ağını oluşturmasına katkı sunmaktır."

 

Fotoğraflar