Kuzey Yıldızı Rotary'ye ÇEK Tanıtımı

Kuzey Yıldızı Rotary'ye ÇEK Tanıtımı

Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Müfit Parlak, Bursa Kuzey Yıldızı Rotary Kulüp üyelerine ÇEK ile ilgili sunum yaptı.

Prof. Dr. Parlak, Bursalı 23 yurtsever aydın tarafından 25 Temmuz 1995 tarihinde kurulan ÇEK'in, 1.857 ortağı ile "hiçbir karşılık beklemeksizin" ve "her şeyin temelinde eğitim olduğu" düşüncesi ile oluşturulan özgün bir örgütlenme modeli olduğunu bildirdi.

Değişik siyasi görüşteki kişilerin ve kurumların bir araya gelerek oluşturduğu yapının, ülkemizin ilk ve tek eğitim kooperatifi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Parlak, temel özelliğin, "kâr amacı gütmeden" demokrasi, eşitlik, bağımsızlık, gönüllülük, toplumsal sorumluluk, şeffaflık ilkelerine göre faaliyette bulunmak olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Parlak, ÇEK'te, her alanda eşitlik ve demokratik işleyişin esas alındığına dikkati çekerek, yönetim kurulu üyelerinin hiçbir ücret ve huzur hakkı almadan gönüllülük esasıyla görev yaptığını, kamu ve toplum çıkarlarını gözettiğini anlattı.

Hiçbir devlet desteği olmayan Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin gelirlerini, bağışlardan, ortak giriş aidatlarından, okullarından, yurdundan, Görükle Kültür Merkezi'nden sağladığını ifade eden Prof. Dr. Parlak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ortaklara kâr payı dağıtılmaz. Elde edilen artı değerler, yeni eğitim yatırımlarına, ekonomik nedenlerle okuma olanağından yoksun öğrencilere, çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesine, sosyal sorumluluk projelerini -Kır Çiçekleri Okusun Diye, ÇEK(İ)MECE, ÇEKSANAT, ÇEKİRGEM- desteklemeye, yeni sosyal sorumluluk projelerinin oluşturulmasına harcanır."

Fotoğraflar