Kültür köprüsüne ilk imza
Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK) 3 Mart Halil Güleç Fen - Ulviye & Ziya Gökalp Özer Anadolu Lisesi'nin "UNESCO Kardeş Okullar" ağına bağlanması amacıyla protokol imzalandı, "24 Ocak Birleşmiş Milletler Uluslararası Eğitim Günü" kutlandı.
3 Mart Eğitim Kurumları Konferans Salonu'nda düzenlenen imza törenine ve anma gününe, ÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Müfit Parlak, Bursa UNESCO Dernek Başkanı İlker Özaslan, Başkan Yardımcısı Tahsin Bulut, Yönetim Kurulu üyeleri Tijen Sözeri, Nurşen Yılmaz, ÇEK Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Rüçhan Uz, Süheyla Toppamuk, Aral Alkan, Dr. Ertuğrul Zeki Aydın, Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdurrahim Korukçu, kurum yöneticileri ve öğretmenler katıldı.
Prof. Dr. Parlak, "24 Ocak Birleşmiş Milletler Uluslararası Eğitim Günü" nedeniyle yaptığı sunumda, eğitimde fırsat eşitliğine sahip olmayan dünya nüfusunun yüzde 11'inin yaklaşık 700 milyon kişinin eğitime ulaşamadığının altını çizdi.
Eğitim ile ilgili ulusal ve uluslararası veriler hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Parlak, küresel ekonomik durgunluk, yaşam standartları arasındaki eşitsizlik, ekolojik dengenin hızla bozulmasıyla yaşanan iklim krizi ortamında, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için, ulaşılabilir, erişilebilir eğitim uygulamalarına dikkat çekilmesini, gecikmeden uygulamaların yaygınlaştırılmasını istedi.
ÇEK Başkanı Prof. Dr. Parlak, Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin bu konuda önemli bir görev üstlendiğine dikkati çekerek, gerek sosyal sorumluluk projeleri gerekse ekonomik olanaktan yoksun öğrencilere verilen burslarla eğitime erişimin sağlanmasında ÇEK'in öncü olduğunu söyledi.
ÇEK'İN TOPLUMSAL SORUMLULUĞU
ÇEK Yönetim, Eğitim ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Uz, Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin toplumsal sorumluluğunun "eğitimde fırsat eşitliğini" sağlamak olduğunu, bu ilke doğrultusunda artı değerin eğitimin sorunlarının çözümüne, öğrenci burslarına, sosyal sorumluluk projelerine ayrıldığını bildirdi.
Prof. Dr. Uz, "Biz ÇEK'liler, herkes için kapsayıcı, eşitlikçi, kaliteli eğitim sağlanmaz, bireylere yaşam boyu eğitim için olanaklar sunulmazsa, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmayacağını, milyonlarca çocuğunun, gencin yoksulluk ve cehalet döngüsünü kırmayı başaramayacağını biliyoruz" dedi.
Lisede UNESCO Kültür Kulübü kurma çalışmalarına başlandığını anlatan Prof. Dr. Uz, eğitim kadrosunun UNESCO bilincini kazandırmak amacıyla öğrenciler ile birlikte çeşitli etkinlikler düzenleyeceğini, üç yıllık izleme sürecinin başarıyla tamamlanıp, kardeş okullar ağına katılmayı sabırsızla bekleneceğini vurguladı.
EĞİTİM, TEMEL BİR HAKTIR
Bursa UNESCO Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tijen Sözeri, UNESCO'nun kuruluş amaçlarını kapsayan en önemli alanın eğitim olduğunu ifade etti.
Gelecek kuşaklara UNESCO hedefleri doğrultusunda bilinçlendirme, farkındalık yaratmayı amaçladıklarını anlatan Sözeri, kooperatifleşme yoluyla çok değerli bir eğitim modelini yaşama geçiren ÇEK ile anlamlı günü kutlamanın, iş birliğine adım atmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.
Bursa UNESCO Dernek Başkanı İlker Özaslan da, eğitimi, temel bir hak, toplumsal sorumluluk olarak gördüklerini belirterek, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için en büyük dileklerinin, eğitimin kesintisiz herkes için erişilebilir, fırsat eşitliğinde, adil ve aynı kalitede olması olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından, Prof. Dr. Müfit Parlak ile İlker Özaslan "UNESCO Kardeş Okullar" protokolünü imzaladı.
Prof. Dr. Parlak, katılımlarından dolayı İlker Özaslan'a, Prof. Dr. Rüçhan Uz'a, Tijen Sözeri'ye ve Nurşen Yılmaz'a "ÇEK Teşekkür Belgesi" takdim etti.