Çocuklar! Bu öğütler sizler için
Eğitimci Cihat Şener, önümüzdeki ay yapılacak Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınavı öncesi öğrencilere altın değerinde öğütlerde bulundu.
Şener, 3 Mart Eğitim Kurumları Konferans Salonu'nda öğrencilere, "çalışmanın önemi ve sınava hazırlık" hazırlık konularında konferans verdi.
Toplum olarak çocuklarımızla birlikte karne aldığımızı, sınavlara da hep birlikte girdiğimiz anlatan Şener, "Milyonlar sınava girip çıkıyor. Resmen kafayı yemiş durumdayız. Halının altına bir yere kadar süpürebilirsin. Halının altı dolmuş durumda" dedi.
BAŞARININ ÖLÇÜSÜ: ALIN TERİDİR
Şener, öğrencilerin haklı olarak sınavlarda çıkan soruların kolay olmasını istediklerini, ama bunun doğru olmadığını bildirdi.
Geçen yıl TEOG sınavında 4 bin 700 birinci, 18 bin ikinci, 30 bin üzerinde ise üçüncünün çıktığını anımsatan Şener, doğru düzgün sınavın ya da ölçme değerlendirmenin, kolay sorularla yapılamayacağını vurguladı.
Şener, TEOG sınavında "inekleme"nin değil, "bilgiyi kullanma becerilerinin" ölçüldüğüne dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Sınavların tek ölçüsü 'alın teridir'. Damla çoksa istediğiniz yer, damla yoksa kapı dışarı. Emek verilecek. Emeğin olmadığı yerde başarıdan söz edilemez. Bu yaşamın her evresinde doğumdan ölüme kadar geçerlidir. Sınavın nasıl olduğu, nasıl yapıldığı önemli değil, adaletli olsun yeter. Sadece sınav için de değil, 'hayat' için sınav."
ÇALIŞMANIN KURALI YOK
Şener, sınavları, zamana karşı oynanan satrança benzeterek, bilgiyi yutup inekleme yerine, hızlı düşünüp doğru hamleyi yapmak ya da doğru şıkkı işaretlemenin önemli olduğunu vurguladı.
Öğrencilerin telefonlara aşırı zaman ayırmasını eleştiren, "Telefonla bütünleşik yaşam olur mu?" sorusunu yönelten Şener, telefonların kapatılmasını istedi.
Şener, çalışmanın hiçbir kuralı olmadığına dikkati çekerek, "Nerede ve nasıl çalışmak istiyorsan öyle çalış, ama çalış. Bunun formülü yok. Bir şeyi sevmek zorunda değilsiniz, ancak yapmak zorundasınız" diye konuştu.
Nitelikli büyümek için hayatın en güzel yaşlarını çalışarak geçirmenin çok önemli olduğuna değinen Şener, TEOG'daki soruların YGS'de de karşılarına çıkacağını kaydetti.
İNSAN YETİŞTİRMENİN ÖNEMİ
Şener, dünyanın en zor işinin insan yetiştirmek olduğunu, bir "es" geçilmesi halinde bütün emeklerin heba olacağını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"'Sıkıldım' diye ipin ucu bırakamayız. Bu ülkenin geleceği zeki ve aydınlık çocuklardır. Sorgulayan (analitik düşünen), üreten ve paylaşan çocuklar... Bunların yetişmesi için birlikte emek vereceğiz."
Okul Müdürü Ayla Okumuş, konferansın ardından Cihat Şener plaket verdi.