ÇEK rol model oldu

"Eğitim Kooperatifçiliği"nin öncü kurumu ve Bursa'nın aydınlığa açılan penceresi olan Çağdaş Eğitim Kooperatifi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne rol model oldu.

        Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oğuzhan Özen, Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Hale Kargın Kaynak, Sosyal Yardımlaşma Şube Müdür Vekili Fatma Yüksel ile Meslek Edindirme ve Eğitim Meslek Koordinatörü Yıldıray Öncü'den oluşan heyet, Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nde incelemelerde bulundu.

        Konuklar, ÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Füsun Kuter, ÇEK Güler-Osman Köseoğlu Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu Müdürü Sema Üçok ve kurum yöneticileri tarafından karşılandı.

        Başkan Küçükkayalar, ÇEK tanıtım filminin izlenmesinden sonra, kurumun kuruluş felsefesi ve bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Küçükkayalar, ÇEK'in, imece geleneğinin temel alındığı, sorumluluk bilinciyle hareket eden değişik siyasi görüşteki kişi ve kurumların bir araya gelerek oluşturduğu, hiçbir karşılık beklemeksizin eğitimde taraf olmak için oluşturulan özgün bir örgütlenme modeli olduğunu anlattı.  

        Kamuoyunun yakından tanıdığı, güven konusunda kuşku duyulmayan kişilerden oluşan yönetim kurullarının, hiçbir ücret ve huzur hakkı almadan gönüllülük esasıyla görev yaptığının altını çizen Küçükkayalar, işleyişin demokratik, açıklık, şeffaflık ve denetimin, güven artırıcı unsur olduğuna dikkati çekti.

        Hiçbir devlet desteği olmayan ÇEK'in kurum gelirlerinin, bağışlar, üye giriş aidatları, okullar ve çelenk hizmetinden elde edildiğini vurgulayan Küçükkayalar, ortaklarına kar payı dağıtmayan Kooperatif'in,   elde edilen artı değerleri yeni eğitim yatırımlarına ve ekonomik nedenlerle okuma olanağından yoksun çocuklara harcadığını vurguladı.

        Küçükkayalar, Bursa'nın güçlü sivil toplum hareketi olan ÇEK'in, sadece eğitim-öğretim kurumları işletmediğini, aynı zamanda sosyal, kültürel ve eğitsel etkinlikler, konferans ve panellerle üyelerini ve Bursalıları buluşturduğunu bildirdi.

       "KIR ÇİÇEKLERİ" PROJESİ

       ÇEK'in en önemli sosyal sorumluluk projelerinden birinin de "Kır Çiçekleri" olduğunu, Bursa'daki çeşitli Anadolu liselerini kazanan dağ yöresi ve köylerinden gelen kız öğrencilerin "tam burslu" olarak yurtta kaldıklarını ve her türlü ihtiyaçlarının kurum tarafından karşılandığını söyledi. Küçükkayalar, sözlerini şöyle sürdürdü:

       "Bu projemizi çok önemsiyoruz. Hedefimiz daha çok Kır Çiçeğine ve ekonomik olanaktan yoksun çocuğumuza eğitim olanağı sunmak. Bütün uğraş ve çabamız belki de ütopyamız, bütün kurumlarımızda çocuklarımızın ücretsiz okuması. Bunun için desteğe ihtiyacımız var. Ortak paydada buluştuğumuz herkesi Çağdaş Eğitim Kooperatifi'ne destek olmaya çağırıyoruz."

       Buğra Küçükkayalar, ÇEK'in hedeflerinden birinin de Türkiye'nin ilk ve en köklü eğitim kooperatifinin ülke geneline yaymak olduğunu belirterek, özellikle de modern belediyecilik anlayışının en güzel örneğini veren Eskişehir'de bu yapının oluşması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

      Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oğuzhan Özen de, Bursa'ya gelmeden önce Çağdaş Eğitim Kooperatifi hakkında kısa bir araştırma yaptıklarını, böyle bir yapı ve çalışmayla karşılaşmayı beklemediklerini kaydetti.

      Yapılanlar karşısında hayli etkilendiklerine işaret eden Özen, "Bursa, gerçekten inanılmaz bir projeyi yaşama geçirmiş. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Umuyor ve diliyorum, bu ve benzeri yapının Eskişehir'e ve yurt geneline yaygınlaşması" dedi.  

      Heyet, Güler-Osman Köseoğlu Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nu, 3 Mart Eğitim Kurumlarını, Görükle Yükseköğrenim Öğrenci Yurdu ile 3 Mart Beşevler Anaokulu'nu gezdi; kurum müdürleri Sema Üçok, Ayla Okumuş, Destek Birimler Müdür Vekili Ayşen İnci ve Tülay Şener'den bilgi aldı.

Fotoğraflar