ÇEK'in başarısı TBMM'ye taşındı

ÇEK'in başarısı TBMM'ye taşındı

Çağdaş Eğitim Kooperatifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu Başkanlığı "Sosyal Kooperatifçilik Kapsamında İsrafın Önlenmesine Yönelik Uygulamaların Araştırılması ve Yaygınlaştırılması Alt Komisyonu"na damgasını vurdu.

Türkiye ve dünyadaki iyi örneklerinin nelerin olduğunun incelenmesi, idari ya da mevzuat yönünden yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla oluşturulan Alt Komisyon çalışmalarına, Genç İşi Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Eğitim Kooperatifi, IGAM Birlikte Sosyal Kalkınma ve İşletme Kooperatifi, Tomurcuk Eğitim Kültür Dayanışma ve İşletme Kooperatifi ile Yeryüzü Kalkınma Kooperatifi davet edildi.

AKP Bolu Milletvekili Arzu Aydın (Komisyon Başkanı), AKP Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, AKP Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'nun yer aldığı Alt Komisyon toplantısına, ÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Müfit Parlak ile ÇEK önceki dönem başkanlarından Denetleme Kurulu Üyesi Buğra Küçükkayalar, Ticaret Bakanlığı ile kooperatiflerin temsilcileri katıldı.

Prof. Dr. Parlak, ÇEK'in Komisyon'a davet edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kurum hakkında kısa bilgiler verdi, başkan ve üyelere teşekkür etti.

Buğra Küçükkayalar da, yaptığı sunumda Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin kuruluş amacı, tarihçesi, felsefesi, mali, idari, hukuki yapısı hakkında bilgiler verdi, yaşanan sorunları dile getirdi.

ÇEK'E DAİR BİLGİLER...

Küçükkayalar, Bursalı 23 yurtsever aydın tarafından 25 Temmuz 1995 tarihinde kurulan ÇEK'in, 1.800 ortağı ile "hiçbir karşılık beklemeksizin" ve "her şeyin temelinde eğitim olduğu" düşüncesi ile oluşturulan özgün bir örgütlenme modeli olduğunu bildirdi.

Değişik siyasi görüşteki kişi ve kurumların bir araya gelerek oluşturduğu yapının, ülkemizin ilk, gelmiş olduğu seviye ve çalışma şekli açısından tek eğitim kooperatifi olduğunun altını çizen Küçükkayalar, temel özelliğin, "kâr amacı gütmeden" demokrasi, eşitlik, bağımsızlık, gönüllülük, toplumsal sorumluluk, şeffaflık ilkelerine göre faaliyette bulunmak olduğunu vurguladı.

Küçükkayalar, devletten ve kişilerden bağımsız olan ÇEK'te, her alanda eşitlik ve demokratik işleyişin esas alındığına dikkati çekerek, yönetim kurulu üyelerinin hiçbir ücret ve huzur hakkı almadan gönüllülük esasıyla görev yaptığını, kamu ve toplum çıkarlarını gözettiğini anlattı.

Hiçbir devlet desteği olmayan Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin gelirlerini, bağışlardan, ortak giriş aidatlarından, okullarından, yurdundan, Görükle Kültür Merkezi'nden sağladığını ifade eden Küçükkayalar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ortaklara kâr payı dağıtılmaz. Elde edilen artı değerler, yeni eğitim yatırımlarına, ekonomik nedenlerle okuma olanağından yoksun öğrencilere, çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesine, sosyal sorumluluk projelerini -Kır Çiçekleri Okusun Diye, ÇEK(İ)MECE, ÇEKSANAT, ÇEKİRGEM- desteklemeye, yeni sosyal sorumluluk projelerinin oluşturulmasına harcanır."

Küçükkayalar, ÇEK'in, eğitim kurumları işletmenin yanı sıra, sosyal, kültürel, sanatsal, eğitsel etkinlikler, eğitimle ilgili paneller, konferanslar, konserler, tanıtım gezileri düzenlediğini, ülke, toplum çıkarları, temel hak, özgürlükler ve eğitimle ilgili konularda görüşlerini kamuoyu ile paylaştığını söyledi.

TEMEL İLKE: PARASIZ EĞİTİM

Küçükkayalar, ÇEK 3 Mart Eğitim Kurumları ve yurtlarında, ekonomik olanaktan yoksun binlerce öğrenciye burslu eğitim olanağı sağlandığını işaret ederek, şöyle devam etti:

"2020-2021 eğitim öğretim döneminde bu desteklerin elde ettiği gelirine oranı yüzde 34 olmuştur. 2021-2022 eğitim öğretim dönemi için ise bütçe öngörüsü yüzde 38'dir. Temel ilke, eğitim olanağından yoksun öğrencilere nitelikli eğitimin yolunu açmak, fırsat eşitliğini sağlamak, parasız eğitime geçme yolunda çalışmalar yapmak.

Eğitimde, devlet-özel sektör ikilimi dışında üçüncü bir yol olarak ÇEK modelinin bilinmesini, kabul görmesini sağlamak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Buğra Küçükkayalar, Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü'nce başlatılan "Sosyal Kooperatifçilik" çalışmasını çok önemsediklerini belirterek, bu konuda yapılması gereken idari ve yasal değişiklerin yaşama geçirilmesini arzuladıklarını kaydetti.

Küçükkayalar, Bursa'da 2019 yılında 16 sosyal kooperatifin katılımıyla düzenlenen çalıştayı anımsatarak, sosyal kooperatifçiliğin, yapısal, hukuksal, mali açıdan sorunlarını, bunların giderilmesine yönelik yapılması gereken düzenlemeleri içeren sonuç raporunu Alt Komisyon'a sundu.

Prof. Dr. Parlak ve Küçükkayalar, sunumun ardından Alt Komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı.

Alt Komisyon Başkanı Arzu Aydın ve üyeler, ülkeye örnek olan böyle bir kooperatifin varlığından, yaptıkları çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, teşekkür ettiler.

Fotoğraflar