ÇEK Eğitim Ödülü sahiplerine verildi

ÇEK Eğitim Ödülü sahiplerine verildi

Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin (ÇEK) geleneksel "Eğitim Ödülü" sahiplerini buldu. "Genel"de Prof. Dr. Hasan Şimşek, Gazeteci-Yazar Orhan Bursalı, "Yerel"de Halil Güleç ile Eğitimci Nihan Toptan'a verildi.  

       3 Mart Eğitim Kurumları Konferans Salonu'nda düzenlenen ödül töreni, okul çok sesli korosunun konseriyle başladı

       ÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, yaptığı konuşmada,  ÇEK 11. Eğitim Ödüllerinin verildiği bu anlamlı günde hep birlikte olunmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

       3 Mart 1924 yılında çıkarılan ve bugün 93. yıldönümünü kutladığımız yasaların, devrimlerin gerçekleşmesinde altyapıyı oluşturduğunu anlatan Küçükkayalar,  o tarihten günümüze eğitim ve öğretim ile ilgili önemli bir yol alınmasına rağmen, hala atılması gereken çok adım, kat edilmesi gereken çok mesafe olduğunu vurguladı.

       Küçükkayalar, PISA sınav sonuçlarının eğitimde yaşadığımız sorunları tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdiğine işaret ederek, yeni eğitim-öğretim yılında okutulması planlanan MEB müfredatının, ülkemizi çağın ilerisine götürecek yeterlilikte olmadığını savundu.

       Eğitimin dışında, anayasa değişikliği, referandum, terör olayları, sınır ötesi operasyonlar, sosyal ve ekonomik sorunların tedirginlik yarattığına değinen Küçükkayalar, şunları söyledi:

       "Bilim insanlarımıza, sanatçılarımıza değer vermiyoruz, karşıt düşüncede olanlara saygı duymuyor, ortak paydalarda buluşamıyoruz! Ezberci eğitim yerine düşünen, sorgulayan, spor ve sanatla yoğrularak sosyalleşmiş, takım çalışmasına yatkın, tasarımcı, yaratıcı, proje üretici bireyler yetiştiren, çağdaş bir eğitim sistemi oluşturup uygulamıyoruz!"

      Küçükkayalar, bu yıl 22. kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin, dün olduğu gibi yarınlarda da, "geleceğin aydınlık Türkiye'sine çağdaş, laik, demokrat, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı aydın insanlar, özgür düşünen bireyler yetiştireceğini" sözlerine ekledi.

       Konuşmanın ardından ÇEK kurumlarında 10 yıl ve aşkın sürede çalışanlara eski başkanlar Fevzi Topçuoğlu, Nejat Vardar, Mümin Ceyhan, Prof. Dr. Ulviye Özer, Ali Arabacı ile Buğra Küçükkayalar tarafından plaket verildi.

 

 

       Başkan Buğra Küçükkayalar, Başkan Yardımcısı Erdal Aktuğ, Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Füsun Kuter ve Doğan Yılmaz da, Prof. Dr. Hasan Şimşek, Gazeteci-Yazar Orhan Bursalı, Halil Güleç ve Nihan Toptan'a plaketlerini takdim etti.

       Eğitim ödülü alanlar, 21 yıldır çağdaş bireyler yetiştirmek için emek veren ve ÇEK imecesine destek olan herkese teşekkür ettiler.

       EĞİTİM KARNEMİZ KÖTÜ

      Ödül törenin ikinci bölümünde "MEB Eğitim Taslağı" hakkında konferans veren Prof. Dr. Hasan Şimşek, yemek, içmek ve solumak kadar insan hakkı olan eğitimin, özellikle kadınların ve yoksulların en etkili silahı olduğunu kaydetti.

       Prof. Dr. Şimşek, cumhuriyet dönemi süresince en zayıf noktamızın eğitim olduğunun altını çizdi. PISA sonuçlarının tüm çıplaklığı ile gerçekleri yüzümüze vurduğunu ifade eden Prof. Dr. Şimşek, "Devlet eliyle yürütülen eğitim çöktü" dedi.

      Devlet okullarının içine düştüğü durumun PISA'nın göstergesi olduğunu anlatan Prof. Dr. Şimşek, devlet okullarının içine düşürüldüğü durumdan çıkarılması ve mahalle okullarının yeniden etkin hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

      Toplumu muhafazakarlaştırma adına imam hatip okulları açarak, özel okulları teşvik ederek, eğitim sisteminin ayağa kalkamayacağına dikkati çeken Prof. Dr. Şimşek, şöyle devam etti:

      "MEB şimdi köklü bir değişikliğe gidiyor. Taslak, gerçekten içinde iyi şeyleri de barındırıyor. Entelektüel kişiler tarafından hazırlandığını anlıyorsunuz, ama kimler olduğunu bilmiyoruz. Çok teorik ve kitabi!..

Altyapı oluşmadan, ekonomik yönden desteklenmeden bu kitabi programların çökmesi kaçınılmazdır.  Eylülde, 1., 5., 9'ncu sınıflarda uygulama başlayacak. Kitaplar nasıl yetişecek, öğretmenler ne yapacak hiçbir şey belli değil! Bu acele neden?!"

       "Prof. Dr. Aziz Sancar ve Nobel'in Öyküsü"nü anlatan Gazeteci-Yazar Orhan Bursalı da, ÇEK modeli karşısında çok etkilendiğini, Bursa'daki örnek çalışmanın tüm kentlere yayılması gerektiğini kaydetti.   

       Bursalı,  Anadolu'nun bir ilçesinde dünyaya gelen, cumhuriyetin okullarında okuyan, kararlı, hedefi olan ve çalışkan bir insanın başarı öyküsünü öğrencilerle paylaştı.

Fotoğraflar