ÇEK ÇALIŞANLARINA KOOPERATİF EĞİTİMİ
Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK), kurumlarında görev alan yönetici, öğretmen ve çalışanlarına kooperatifçilik konusunda eğitim verdi. Seminerin açılış konuşmasını ÇEK
Yönetim Kurulu Başkanı Ali ARABACI yaptı. Ali ARABACI, ülkemizdeki eğitim sorunlarına değindi .PISA (Uluslar arası Öğrenci Değerlendirme Programı ) sonuçlarına göre ülkemizin sıralamada sonlarda yer aldığını , bu durumun üzüntü verdiğini belirtti. Başkanın konuşmasının ardından seminere geçildi.
''Girişimci Kooperatifçilik ve Stratejik Planlama '' başlıklı seminer, Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Türkiye Temsilciliği Eğitim Ekibi (DGRV) tarafından verildi. Seminerin ilk oturumunda Prof. Dr. Selahattin KUMLU söz aldı. ''Girişimci Kooperatifçiliğin Esasları; Türkiye'de ve Dünyada Kooperatifçilik'' konusunu işledi. Kooperatifin tanımı, ilkeleri ve değerlerini anlatan KUMLU, dünyada kooperatifçiliğin güçlü olduğu ülkelerden örnekler verdi. Soru -yanıt biçiminde geçen bu bölümde kooperatif ortağı olmanın öneminden ve gerekliliğinden söz etti.
Oturumun ikinci bölümünde ''Kooperatiflerin İşleyişi, Kurulların görev ve sorumlulukları, Ortakların Hakları ve Görevleri'' konusu işlendi.Prof. Dr. Selahattin KUMLU'nun sunumu , yoğun ilgi gördü .İzleyicilerin de katıldığı bu bölümde ortakların hakları ve görevleri konusunda ilgi çekici görüş ve öneriler sunuldu.
Öğle yemeğinin ardından seminerin (3.) üçüncü oturumuna geçildi. ''Stratejik Planlamanın Tanımı, Önemi ve Gerekliliği'' konusunu Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Türkiye Temsilciliği Eğitim Ekibi (DGRV) strateji uzmanı Ufuk PEKER anlattı. Kurumların geleceğe ilişkin hedeflerinin, misyon ve vizyonunun, kurumu bekleyen risklerin, tehditlerin öngörülmesini, planlanmasının önemini vurguladı. Karşılıklı konuşma ve değerlendirme ve bir söyleşi ortamında geçen bu bölümde Ufuk PEKER önemli saptamalarda bulundu. Bir kurumun sürdürülebilirliği, içinde bulunduğu ortam ve koşulların doğru algılanmasına bağlı olduğunu belirtti.Her kurumun bir STRATEJİ PLANI'nın olmasının gerekliğini ve önemini anlattı.
Seminerin son bölümünde stratejist Ufuk PEKER, ''Stratejik Planlamanın Aşamaları''nı anlattı. Kurumların paydaşlarıyla ''Ortak Akıl''toplantıları yapmanın önemine değindi. Paydaşların, kurum için düşüncelerinin, görüş ve önerilerinin kuruma yol gösterici olacağını belirtti ve konulacak hedeflerin ölçülebilir olmasının altını çizdi.
Dört oturumdan oluşan ve tam gün süren bu eğitim semineri, Başkan Yardımcısı Belgin Çetiner LÜMALI ve Yönetim Kurulu Yazmanı Prof. Dr. Füsun Kuter ÖZTÜRK'ün konuşmacılara çiçek vermesiyle sona erdi. Çok verimli geçen bu toplantıya katılanlara ve Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Türkiye Temsilciliği Eğitim Ekibi (DGRV)'ne desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.