ÇEK Avrupa arenasında
Çağdaş Eğitim Kooperatifi Kurumsal İletişim Sorumlusu Teoman Alper, Antalya'da 16-18 Aralık tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen "Avrupa Sosyal Ekonomi Kooperatifler Konferansı"nda ÇEK'in tanıtımını yaptı.
Fame Otel'de Avrupa Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerinin katılımıyla düzenlenen konferansın açılışında konuşan Avrupa Kooperatifler Başkanı Jean Louis Bancel ile OR-KOOP Genel Başkanı Cafer Yüksel, kooperatiflerin "sosyal" yönüne vurgu yaptılar, gelişen dünyadaki önemine değindiler.
Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Ufuk Kocabay da, Ticaret Bakanlığının ülkemizde kooperatifçilik konusunda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Moderatörlüğünü Türkiye Milli Kooperatifler Birliği (TÜRKİYE KOOP) Genel Başkanı Muammer Niksarlı'nın yaptığı toplantının ikinci bölümünde, OR-KOOP, ANTBİRLİK, PANKOBİRLİK, Çağdaş Eğitim Kooperatifi ve Genç İşi adına katılan temsilciler, konuklara kooperatiflerini tanıttılar.
ŞEFFAFLIK, HESAP VERİLEBİLİRLİK...
Çağdaş Eğitim Kooperatifi Kurumsal İletişim Sorumlusu Teoman Alper, ÇEK'in 25 Temmuz 1995 yılında 23 Bursalı yurtsever tarafından, "Türkiye'ye çağdaş, laik, demokrat, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı aydın insanlar, özgür düşünen bireyler yetiştirmek, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleyerek toplumun bilinçlenmesine katkı sunmak" amacıyla kurulduğunu anlattı.
Çağdaş Eğitim Kooperatifinin 24 yılda 23 kurucudan bin 800 ortağa, 220 çalışandan bin 622 öğrenciye ulaşmasındaki en önemli olgunun, toplumda oluşturduğu "güven" ve "saygı" olduğunun altını çizen Alper, bundaki en önemli olgunun "şeffaflık" ve "hesap verilebilirlik" olduğunu kaydetti.
Alper, ÇEK'te her şeyin "gönüllülük" esasıyla yapıldığını, ortaklara kâr payı dağıtılmadığını, yönetim ve denetim kurulu üyelerinin hiçbir isim altında ücret almadığını vurguladı.
Okullardan ve gelir getirici kurumlardan elde edilen paranın, burslara, eğitim yatırımlarına ve çalışanların özlük haklarının iyileştirmesine harcandığını anlatan Alper, Çağdaş Eğitim Kooperatifinin bu nedenle Türkiye'nin "sosyal amaçlı" ilk ve tek eğitim kooperatifi olduğuna işaret etti.
Alper, ÇEK'in önemli hedeflerinden birinin de, özgün projenin yurt geneline yaymak olduğunu bildirerek, Çanakkale, Mersin ve son olarak da İzmir'de kurulan Çağdaş Eğitim Kooperatifi sayısının 7'e ulaşmasını sağlamak ve "birlik" oluşturmak olduğunu ifade etti.
SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ
Çağdaş Eğitim Kooperatifinin sosyal sorumluluk projeleri "Kır Çiçekleri Okusun Diye" ve "ÇEK(İ)MECE" hakkında da konuklara bilgiler veren Alper, kızların okumalarına yönelik 2001 - 2002 eğitim öğretim döneminde başlatılan projede 250'yi aşkın kızın eğitim olanağından yararlandığını, sosyal ve çağdaş yaşamın parçası olduğunu söyledi.
Alper, gönüllü öğretmen, öğrenci ve velilerden oluşan ÇEK(İ)MECE projesi ile köy okullarının fiziki koşullarının iyileştirildiğini, öğrencilere akademik, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif konularda desteklerin verildiğini belirterek, hedefin, Bursa'nın tüm köy okullarına projeyi yaymak olduğunu bildirdi.
ÇEK Sanat ile Bursa'nın kültür sanat yaşamına dokunmayı, Çağdaş Eğitim Kooperatifi İnovasyon Reform Geliştirme Merkezi (ÇEKİRGEM) ile eğitim politikalarına katkı sunmayı hedeflediklerini anlatan Alper, üniversite kurma konusunda ilk adımlarını da atan ÇEK'in, yerelden ulusala, ulusaldan evrensele (yurt dışına) açılması konusunda ortak projelerde yer alabileceğini sözlerine ekledi.